Siirry pääsisältöön

Bruce Springsteen – Western Stars

Tsekkasin Bruce Springsteenin syntymäpäivän kunniaksi hänen Western Stars -leffansa blu-ray-julkaisulta. Kävin sen neljä vuotta sitten katsomassa myös isolta kankaalta. Pomo esittää elokuvassa kaikki tuoreimman albuminsa kappaleet täydellisessä akustisessa tilassa, eli kotitilallaan sijaitsevassa valtavassa 100 vuotta vanhassa entisessä heinäladossa, 30-päisen orkesterin säestämänä.

Springsteenin vuonna 2019 ilmestynyt samanniminen soololevy on ottanut vaikutteita 1970-luvun Etelä-Kalifornian popmusiikista, ja artisteilta kuten Glen Campbell ja Burt Bacharach. Sisältö on tyylikkäästi toteutettua ja helvetin komealla tuotannolla silattua Amerikan herkkua, joka ei kuitenkaan sorru pompöösimaisuuteen, vaan pysyttelee hyvinkin intiiminä tunnelmaltaan. Springsteenin tarinoiden henkilö jatkaa seikkailujaan länsirannikon taivaan alla. Siinä elokuvan lähtökohdat.

Kokonaisuus oli elokuvateatterissa komeaa nähtävää ja kuultavaa. Olin tuolloin jo etukäteen varautunut meditatiiviseen istuntoon, ja sellaisen myös sain. 

Aitoa konserttitunnelmaa ei leffoissa tietenkään tavoiteta, mutta ihan hyvänä korvikkeena se menettelee. Myöskään mitään rokettirollin juhlaa keikka ei ole, sillä kappaleet ovat kiireettömästi kulkevia, mietiskeleviä ja elämäkerrallisia. Ne eivät välttämättä avaudu heti ensikuulemalta, mutta huomasin, että erityisesti nyt niihin pääsi jo huomattavasti paremmin sisälle. Ja taustalla soittava orkesteri luo esityksiin hienosti maltillista syvyyttä. Laulut palkitsevat kärsivällisen kuuntelijan.

Pomon uurteiset kasvot muistuttivat siitä, että ei tässä enää itsekään mitään nuorukaisia olla. Artistin tekemisiä jo lähes 40 vuoden ajan enemmän tai vähemmän aktiivisesti seuranneena on näkymä vahva todiste ajan kulusta, ja siitä, että ikääntyminen lopulta saavuttaa meidät kaikki, jos olemme onnekkaita. Katselukokemus on puhdistava ja hengellinenkin kokemus.

Koskettavat ja uljaat laulut yhdistettynä Springsteenin kotitilan kirkkomaiseen latoon saavat aikaan lähes uskonnollisen kokemuksen, mikä ei tosin yllätä, jos on koskaan päässyt todistamaan yhtään Springsteenin konserttia. Springsteen on ylipappi ja me muut hänen karitsojaan.
Episodi

Laulujen välissä kuullaan Pomon itsensä kertomana painavaa, mutta ei kuitenkaan liian raskasta pohdiskelua elämästä, koska tarinoihin sisältyy lopulta aina toivo. Se on ollut Springsteenin kantava sanoma läpi koko hänen uransa. Vaikka juurikaan alla olevassa lausumassa toivo ei ole läsnä, se osui ja upposi:

Itsensä kadottaminen on helppoa. Tai sitten itseään ei ikinä löydä. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä painavammalta selvittämättömien asioiden taakka tuntuu. Siitä saa maksaa hinnan. Ja mitä vanhemmaksi tulee, sitä korkeampi hinta on. Mutta menneisyydessä itsensä likoon laittaminen, sydämensä likoon laittaminen, on aiheuttanut pelkkää kipua ja epäonnistumisia, joten sitä pakenee. Olen pakoillut paljon. Omista toiveistaan, haluistaan ja maltistaan menettää otteen. Sitä niittää, mitä kylvää. Sitä pakenee niin kauan, kunnes on jättänyt jälkeensä kaiken rakastamansa ja kaiken itseään rakastavan. – Bruce Springsteen, Western stars

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Irwin Goodman – Jarintori, 1.10.1987

Härmälän sanomien mainos, syyskuussa 1987. Koska artistin syntymästä tuli kuluneeksi 80-vuotta, niin turisenpa sen kunniaksi teille pari tarinaa Antti Hammarbergistä , siis siitä kansakunnan rakastetusta rentusta, joka myös taiteilijanimellä Irwin Goodman paremmin tunnettiin. Ensimmäinen muistoni herrasta on Tampereen messuilta joskus 1970-luvun alkupuolelta. Olin siellä vanhempieni kanssa, noin 5-vuotiaana natiaisena. Muistan vain hämärästi muita päätä pidemmän miehen, jonka ruskea leveälierinen nahkahattu vilahteli Hakametsän pihassa häntä piirittäneen ihmisjoukon keskellä, kun artisti raivasi tietään Suomen ensimmäiseen jäähallin esiintymään. Sisällä hallissa vanhempani veivät minut johonkin lapsille tarkoitettuun koppiin leikkimään, siksi aikaa, kun Irwin heitti settiä lauteilla. Sieltäkö mahdoin saada ensikipinän Irwinin musiikkiin? Koska lapsena ensimmäiset kailottamani laulut

Hector – Tampere-talo 11.3.2023

Olen aina halunnut nähdä Hectorin konsertissa, mutta hämäläinen kun olen, niin onnistuin vetkuttelemaan näinkin pitkään ennen kuin sain aikomukseni realisoitua. Kiertueen nimikin oli kuin henkilökohtainen kutsu: Vielä ehtii . Joten, koska artistikin alkaa jo kuulua seniorisarjaan, päätin ottaa tilaisuudesta vaarin. Tampere-talo oli täyteen pakattu. Konsettti alkoi odotetusti Hectorin ensilevytyksellä  Palkkasoturi ( Universal Soldier ), mutta sitä ennen hän puhui pitkään Ukrainan tilanteesta ja millaisessa maailmassa me nykyään elämme. Puheen jälkeen alkanut Buffy Sainte-Marien pasifistinen julistuslaulu heräsi ikään kuin uudelleen henkiin, kuulostaen suorastaan ravisuttavan ajankohtaiselta. Artistin ääni oli hyvässä vireessä ja soi upeasti koko salin täydeltä. 8-henkinen Power Band  ei jättänyt toivomisen varaa. Solistin lisäksi lavalla oli toinen legenda kitarassa, Jarmo Nikku , ja koskettimissa Hectorin pitkäaikainen yhteistyökumppani E

Bruce Springsteen & E Street Band – Helsingin olympiastadion, 11.7.2008

Bruce Springsteen ja E Street Band koettuna konsertissa saattaa lähennellä jopa uskonnollista kokemusta. Niin kävi minulle, täysin yllättäen ja pyytämättä, heinäkuisessa illassa, olympiastadionilla, vuonna 2008. Springsteen-diggailuni alkoi joskus 1980-luvun puolenvälin tietämillä. Syynä siihen, varmaan niin kuin vähän yhdellä sun toisella aikalaisella, oli Pomon lopulliseen kansainväliseen läpimurtoon luotsannut ja supertähden asemaan pönkittänyt albumi Born In The USA .  Vähän vanhempi serkkuni oli fanittanut Brucea jo vuosia, joten sainkin häneltä mentoroinnin lisäksi, näppärästi lainaan nipun Pomon siihenastisen uran merkittävimmät vinyylit. Pian hankin ne myös omaan omistukseen. Tie tämän amerikkalaisen musiikintekijän ja tarinankertojan maailmaan oli avattu, eikä siltä ole ollut paluuta.  Vuosikausia Springsteen kiersi suomalaiset konserttilavat kaukaa. Lähin minne hän pääsi oli Ruotsi, jossa hän vierailikin useasti. Näytti jo vahvasti