Bruce Springsteen's Letter to You

Katselin Apple TV:stä Bruce-dokkarin, jota en tiennyt edes olevan olemassa. Se on kuitenkin julkaistu jo albumin Letter to You (2020) tiimoilta. Pomo jutustelee biisien välissä diippii shittii elämästä ja kuolemasta. Kello tikittää, aika on rajallista, sen on myös seitsemänkymppinen artisti viimeistään tässä vaiheessa uraansa ymmärtänyt.


Nuoruuden paloa ei voi kopioida. Eikä tarvitsekaan. Nykyään painopisteet ovat eri asioissa. Myötähäpeää ei vieläkään löydy yhdestäkään Springsteenin live- eikä muistakaan esityksistä. Vauhti vain on hieman hiljentynyt ja sävyt muuttaneet muotoaan. Kuolevaisuutensa tiedostanut tarjoilee edelleen kuolemattomuutta kuulijakunnalleen.

Pomo useimmiten puki lauluissaan tekstit tarinan muotoon, jotka voidaan yleismaailmallistaa ja sitä kautta rinnastaa henkilökohtaisiin kokemuksiin. On aivan sama, ajatko öisillä kaduilla kilpaa, vai yritätkö selvitä omasta kiirastulestasi pakenemalla kaikkia ja kaikkea. 


Dokumentti oli taas muistutus siitä, että itselle Springsteen ei ole koskaan ollut ensisijaisesti tarttuvien pop-rallien ja showmanship-meiningin edustaja. Hän on loistava kyseisillä alueilla liikuttaessa, mutta kuitenkin vakuuttavin laulaja-lauluntekijämissionsa äärellä, ja sitä kautta tärkeämpi arkisten ongelmien, niiden kanssa elämisen ja niistä selviytymisen tulkkina. Lujasti toivoa luova, epätoivon keskelläkin. 

Dokumentin teemana pyörivä mustavalkoinen talvinen maisema osuu ja uppoo tunnelmaan. Ei helppo kokonaisuus, mutta kepeämpi kuin yksikään Kaurismäen elokuva. Tämän ja Bossin viimeisimmän soul-henkisen pitkäsoiton (Only the Strong Survive, 2022) myötä on hyvä ponnistaa heinäkuun Hesan keikalle.

I started playing the guitar because I was looking for someone to correspond with. And after all this time, I still feel that need talk to you. – Bruce Springsteen

Lue myös Rolling Stone -lehden arvostelu

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille.

MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال