David Bowie – China Girl

Elämä on välillä erikoista todellisuuden ja fantasian paritanssia. Niiden yksi syvimmistä simultaanitulkeista oli David Bowie, joka kaikkine uraaurtavine absurdeine muodonmuotoksineen, niin muusikkona kuin henkilönä oli poikkeuksellisen täyspäinen ja ryhdikäs taiteilija. Aivan loppumetreille asti. 


Bowie kuoli maksasyöpään tammikuussa 2016, 69-vuotiaana. On edelleen vähän vaikea sisäistää asia, että hän ei enää tallustele täällä Telluksella. Mahdollisesti Marsissa? Is there any life? 

Bowie kertoi tunteestaan kun luki otsikon Elvis Presleyn kuolemasta: "Elvis is dead, Isn't that bizarre, Isn't that bizarre?!" Nyt voimme sanoa saman: "Bowie is dead, Isn't that bizarre, Isn't that bizarre?!"

Mutta asiaan. China Girl on punkin isähahmona pidetyn Iggy Popin ja David Bowien yhteistyön hedelmä. Bowie kirjoitti siihen musiikin ja Pop improvisoi sanat seisoessaan mikrofonin edessä. Iggy julkaisi sen debyyttialbumillaan The Idiot (1977). Biisi julkaistiin singlenä toukokuussa 1977, eikä se saavuttanut sen suurempaa suosiota.

Iggy eli taloudellisessa ahdingossa, joten Bowie suosionsa huipulla päätti auttaa ystäväänsä levyttämällä oman versionsa kappaleesta, albumilleen Let's Dance (1983). Se julkaistiin myös singlenä, ja hittihän siitä tuli. Siitä saaduilla rojalteilla Iggy sai mahdollisuuden jatkaa taiteellista kaartaan, ja julkaisi kaupallisesti menestyneimmän albuminsa Blah-Blah-Blah (1986). 

Bowien musiikkivideon ohjasi David Mallet, ja se kuvattiin helmikuussa 1983 Chinatownin alueella Sydneyssä, Australiassa, samanaikaisesti Let's Dance -videon kanssa. Videolla esiintyy uusiseelantilainen malli ja näyttelijä Geeling Ng

Ohessa kappaleesta tyylikäs live-esitys, elokuulta 1999, VH1 Storytellers -ohjelmasta, jossa artistin olemus on harvinaisen hillitty. Hän ei enää tuossa vaiheessa uraansa tarvinnut ylimääräistä rekvisiittaa. Musiikki ja karisma puhuivat puolestaan. "She said, shhh..."


P.S. Iggy muuten elää vielä. Todennäköisyyslaskelmat eivät aina pidä kutiansa.

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille.

MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال