Tom Jones – Without Love

Tom Jones on ollut Suomessa aina suositumpi kuin kollegansa Elvis Presley. Sen voi todeta esimerkiksi tutkimalla vanhoja albumien ja single-levyjen listasijoituksia. Ei jää epäilystäkään kumpi on ollut kunkku. Tällä päivämäärällä (7.6.2024) Sir Tom Jones täyttää jo kunnioitettavat 84 vuotta. MusaMesta onnittelee!

Herrat tapasivat vuonna 1965 Hollywoodissa Elvis-elokuvan (Paradise, Hawaiian Style) kuvauksissa. Kemiat kohtasivat ja heistä tuli ystäviä.

Tom Jones ja Elvis Presley ensitapaamisellaan Paramountin studiolla, syyskuussa 1965.

Tom Jones on kertonut vuosien varrella useammankin kerran tarinaa heidän tapaamisestaan. Viime aikoina Graham Norton Show'ssa ja smoothradio.com -sivustolla, jolta suomennettu lainaus:

***

Muistellessaan ensimmäistä tapaamista Elvis Presleyn kanssa, Sir Tom sanoo hämmästyneensä, kun hänelle kerrottiin, että kuningas itse haluaisi tavata hänet. Vuosi oli 1965, ja nouseva laulaja Tom Jones oli juuri julkaissut kolmannen singlensä, With These Hands, kun hän matkusti Los Angelesiin ensimmäistä kertaa.

”Se oli ihanaa, yövyin hotellissa Sunset Stripillä ja minun piti mennä Paramount Studiolle töihin.

"He sanoivat minulle: 'Elvis Presley on siellä huomenna ja hän haluaa tavata sinut'".

"Funtsin, että 'Elvis Presley haluaa tavata minut?' Se oli uskomatonta!", laulaja muistelee. "Joten menin sinne ja he sanoivat: 'Elvis on kuvaamassa ja kun he ovat lopettaneet kuvaukset, menet sisään'".

"He sulkivat ovet [takaani] ja minä seison siellä takana 'Memphis Mafian', hänen palveluksessaan työskentelevien ihmisten kanssa, ja Elvis oli siellä valehelikopterissa tytön kanssa.

"He tekivät kohtauksen ja minä ajattelin 'Apuva, se on Elvis Presley'".

”Kun he sanoivat, että poikki, Elvis katsoi ympärilleen ja moikkasi, ja minä katselin ympärilläni olevia miehiä."

"He naureskelivat ja sanoivat: 'Elvis heiluttaa sinulle, heiluta takaisin!'".

Tom Jones ja Elvis Havaijilla, 1968.

"Joten hän nousee helikopterista ja alkaa kävellä minua kohti. Minulla oli tuolloin levy ulkona, kolmas singleni nimeltä With These Hands ja Elvis kävelee yhtäkkiä minua kohti ja laulaa: With these hands, I will cling to you…

"Ja minä ajattelin: 'Jumalani! Jos pojat kotona näkisivät minut nyt!'"

"Elvis sanoi minulle: 'Miten helvetissä sinä osaat laulaa noin?', Tom muistelee.

"Ja minä sanoin: 'Esimerkiksi, kuuntelemalla sinua' – ja nimiä kuten Jerry Lee Lewis ja Chuck Berry, Fats Domino, Mahalia Jackson ja juttuja, jotka olivat vaikuttaneet myös häneen."

"Elvis sanoi: 'Joo, mutta kasvoin siellä. Kävin mustien gospel-kirkoissa. Onko Walesissa mitään sellaista?' Sanoin: 'Ei, kuuntelin kaikkea radiosta.' Kuten me kaikki Britanniassa." 

Kun Tom kertoi teini-ikäisenä ystävilleen kotikaupungissaan Pontypriddissä 'Tapaan Elviksen jonain päivänä', eikä kukaan tietenkään uskonut häntä, mutta Elviksen elinikäinen ystävä ja The Beach Boysin manageri Jerry Schilling muisteli, kuinka Tom Jonesista tuli yksi Presleyn luotetuimmista ja rakastetuimmista ystävistä, kunnes tähti kuoli vuonna 1977.

"Elvis ei todellakaan viihtynyt muiden viihdyttäjien kanssa, mutta oli yksi artisti, jota Elvis todella kutsui ystäväkseen ja jonka kanssa seurusteli eniten, se oli Sir Tom Jones ", hän kertoi BBC:lle vuonna 2019.

***

Elvis (oikealla) pitämässä karate-näytöstä Tompan Show'ssa, Caesars Palacessa, Las Vegasissa, syyskuussa 1974.

Kun kaverukset alkoivat esiintymään samaan aikaan Las Vegasissa 1960-luvun lopussa ja 1970-luvulla he näkivät toisiaan säännöllisesti. Elviksellä oli tapana käydä Tompan konserteissa Caesars Palace'n salissa ja välillä hän jopa hyppäsi samalle lavalle Walesin Tiikerin kanssa. Laulaminen Presleyltä oli kuitenkin kielletty muualla kuin omissa konserteissaan, mutta sen sijaan hän saattoi pitää pienen karate-esityksen yleisölle. 

Tom Jones on ollut artisti, jota vuosien varrella on ylistetty, alistettu ja pidetty pellenä. Elviksen taiteellinen sielunkumppani, siis. Tomppa on tehnyt huikean uran. Välillä pohjamudissa kahlaten, ja sieltä taas tuhkasta nousseena, aivan erilaisten musiikillisten toteutuksien kautta, ajan henkeen tarkasti pureutuvana tekijänä. Vähän kuten Elvis. Poikkeuksena vain se, että yli kahdeksankymppisen Walesin Tiikerin ura jatkuu edelleen vahvana. 

Tompan ja Elviksen levytetystä tuotannosta löytyy samoja biisejä kuten Green Green Grass of Home ja I'll Never Fall in Love Again. Tom Jones teki myös tulkintoja, joiden kohdalla jopa Presley jäi lähtötelineisiin. Without Love on kappale, jonka Elvis levytti ennen Tomppaa (alkuperäinen levytys Clyde McPhatter, 1957), mutta josta Tomppa teki eeppisiin mittoihin kasvaneen yhden miehen kolmen minuutin pop-oopperan ja listoilla menestyneimmän version. Ei ihme, että Elvis oli hänen suurin faninsa.

Pasi Välimäki

Olen Elvis-harrastaja jo vuodesta 1977 lähtien. ElvisMesta-blogin (elvismesta.blogspot.com) tarkoituksena on jakaa omaa vuosien varrella kertynyttä tietämystä Elvis Presleystä. Lisäksi medioissa näkee artistiin liittyen usein väärää tietoa, asiavirheitä ja turhia uskomuksia, joihin sivut pyrkivät omalta osaltaan tuomaan oikaisua ja samalla toimimaan lähdeaineistona kaikenlaiseen julkaisutoimintaan. Tietenkin tarkoitus on myös tarjota mielenkiintoista sisältöä faneille ja muille asiasta kiinnostuneille.

MusaMesta-blogi (musamesta.blogspot.com) on perustettu alustaksi kaikenlaiseen musiikkiin liittyvään häröilyyn. Fokus on konserttimuisteluissa, netistä bongatuissa videoissa/biiseissä ja artistidiggailussa. Olen kuitenkin antanut itselleni täyden vapauden toimia, kunhan se vain jotenkin liittyy musiikkiin – elämän pituiseen intohimooni.

2 Kommentit

  1. Mihinhän tuo väite perustuu, että Tom Jones on ollut Suomessa suositumpi kuin Elvis Presley? Omituiselta kuulostaa, mutta en väitä vastaan jos asia niin todistetaan olevan. Elvis-fanien määrä on yhä melko iso Suomessa, miten Tompan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten jutussanikin mainitsin, niin ei tarvitse kuin tutkia vanhoja listasijoituksia vanhoista musiikkilehdistä. Olen tehnyt joskus senkin työn. Sijoituksista käy ilmi, että Tom Jones oli todella suosittu Suomessa 1960-luvun lopussa ja 1970-luvulla. Hän suorastaan dominoi listoja, kun taas Elviksen nimeä siellä ei juurikaan näkynyt. Elvis ilmiönä on mennyt Suomessa vähän ohi, koska täällä herättiin rock-musiikkiin oikein kunnolla vasta lähempänä 70-lukua. Ja Beatles oli jo sitä ennen, joka sekin oli Suomessa kovempi juttu, kuin Elvis. Fanitoiminta Elviksen suhteen on Suomessa ollut aina aktiivista, jo sieltä 60-luvun alkupuolelta lähtien, ja sillä on täällä pitkät perinteet. Sen vuoksi jäseniäkin on aina ollut vähintäänkin kohtuullisesti. Tom Jones taas edusti jo aikoinaan enempi "aikuista" viihdettä, hänen perässään eivät niinkään juosseet enää teinitytöt, joten fanitoimintakin on kaiketi meillä päin ollut vähän hiljaisempaa sen suhteen. En tunne tätä asiaa niin hyvin, että voisin mennä varmaksi sanomaan. Ehkä joku tietää paremmin? Ja tottakai Elvis on ollut Suomessakin suosittu, mutta ei niin suosittu kuin Tomppa ja Beatles.

      Poista
Uudempi Vanhempi

نموذج الاتصال